Kasko Sigortası
Kasko sigortası; aracın çalınması, yanması, çalınmaya teşebbüs edilmesi, kaza sonucu hasar oluşması gibi zararlara karşı aracı güvence altına alan, isteğe bağlı bir sigorta türüdür.
Araç alırken aklınıza “Kasko sigortası yaptırmak zorunlu mudur?” sorusu takılabilir. Kasko sigortasını zorunlu trafik sigortasıyla karıştırmamalısınız. Kasko sigortası araç sahibinin isteğine bağlı bir sigortadır. Bu da zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası arasındaki farkı açıklıyor.
Kasko sigortası bulunan aracınızın satışını gerçekleştirdiğinizde kasko poliçesi alıcıya devredilmez. Kasko sigortası yapılan sigorta şirket tarafından otomatik olarak iptal edilir. Eğer yeni alacağınız aracınızda kasko sigortası yaptırmanız söz konusu ise iki poliçe arasındaki prim farkı sigortalı tarafından ödenir.
Kasko Sigortası Sorgulama
Kasko sorgulama işlemini e-Devlet şifreniz var ise “E-Devlet Kasko Sorgulama” adresinden yapmanız mümkündür. Şifrenizi girdikten sonra açılan ekranda sol kısımda Hizmetler sekmesi vardır. Oradan Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi’ni seçip, kasko poliçe sorgulama sayfasına gitmelisiniz. Açılan sayfada istenen bilgileri girdikten sonra sorgulama yapılacaktır.
Neden Kasko Sorgulaması Yapılır?
Aracınızın kasko sorgulamasını yaparak;
- Kasko poliçenizin hangi tarihte biteceğini,
- Kasko poliçenizi hangi firmaya yaptırdığınızı,
- Şimdiye kadar hangi poliçeleri yaptırdığınızı,
- Hangi tür kasko yaptırdığınızı,
- Tramer numaranızı,
- Aracınızın şasi numarası gibi bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Kasko Sigortasının Önemi
Kasko sigortası, sahip olacağınız ana teminatların yanı sıra poliçenize isteğinize bağlı olarak yer alabilecek ek teminatlar ile sizi ve aracınızı güvence altına alır. Yani kısaca özetleyecek olursak kasko sigortası direkt olarak araç sahibinin faydasını ön planda tutan bir araç sigortası türüdür.
Kasko Sigortası için Gerekli Evraklar
Aracınıza kasko sigortası yaptırmak için öncelikle; aracın sizin olduğuna dair bir belge yani ruhsat gerekmektedir. Sonrasında aracın noter satış evrağı, eğer mevcutta yok ise; kasko kodu ve kasko değeri gerekmektedir. Tüm bunlarla beraber aracın kasko değerine ve sürücünün şöförlük geçmişine göre kasko sigortası fiyatlandırılması yapılacaktır.
Kasko Sigortası Fiyatları
Aracın kasko sigorta fiyatının hesaplanmasında birden fazla unsur mevcuttur. Aracın markası, modeli, donanım paketi, yılı, ekstra aksesuarları ve motor hacmi. Tüm bunlara ek olarak araç sahibinin ehliyet süresi, kaza geçmişi, aracın trafikte bulunacağı il (plaka numarası baz alınır) fiyat hesaplanmasında etkilidir.
Hasarsızlık İndirimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ortaya çıkmış olan kazalar sonucu oluşacak hasarların zorunlu trafik veya kasko sigortası dahilinde onarımının yapılması hasarsızlık indirimi hakkının kaybolmasını sağlamaktadır. Ancak indirim hakkının kaybolmaması için onarım masrafları poliçeye yansıtılmadan karşılanırsa hasarsızlık indirimi devam eder.
Ayrıca hasarsızlık indirimi sigorta şirketinizi değiştirdiğiniz takdirde yine devam etmektedir. Hasarsızlık indirimi zorunlu trafik sigortasını veya kasko sigortasını düzenli olarak yaptırmış ve kaza yapmamış olan sürücülere verilen bir ödül niteliğinde olduğu için sigorta şirketleri bu hasarsızlık indirimi ne kişiler üzerinden uygulamaya devam eder.
Hasarsızlık indirimi nedir?
Hasarsızlık indirimini kazasız poliçe zamanı geçiren sürücülere bir ödül olarak düşünebiliriz. Şöyle ki; poliçe süresince ilk yıl hiç kaza yapmamış müşterilere %15, kazasız ikinci yıl %30, kazasız üçüncü yıl %45 hasarsızlık indirimi uygulamaktadır.
Hasarsızlık indirimlerine göz atacak olursak;
Yıl | Basamak | Hasarsızlık İndirimi - Prim Artış Oranı |
4 | 7. Basamak | %45 Hasarsızlık İndirimi |
3 | 6. Basamak | %30 Hasarsızlık İndirimi |
2 | 5. Basamak | %15 Hasarsızlık İndirimi |
1 | 4. Basamak | |
2 | 3. Basamak | %50 Prim Artışı |
3 | 2. Basamak | %100 Prim Artışı |
4 | 1. Basamak | %150 Prim Artışı |
Hasarsızlık indirimi koruma teminatı nedir?
Hasarsızlık indirimi koruma teminatı, kasko poliçenizin yapılacağı zaman teminatlara ek olarak yapılan teminattır. Kasko poliçenizi hasarsızlık indirimi koruma teminatı eklediğiniz takdirde, poliçe yenileme döneminize kadar olan sürede kaza yapmış dahi olsanız; bu teminat sayesinde yeni dönem poliçenizde hasarsızlık indiriminden faydalanabileceksiniz. Teminat detayları için sigorta danışmanınızdan bilgi alabilirsiniz.
Kasko Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hesaplı kasko nedir?
Hesaplı kasko sigortası, benzersiz avantajlar ve tek bir poliçe ile aracınız için ihtiyaç duyulan bütün sigorta teminatlarını bir arada sunar. Hususi otomobil ve yolcu taşıyan maksimum 7 koltuk kapasiteli kamyonetiniz için daha hesaplı olan kasko sigortası çeşididir.
Pert kasko nedir?
Pert kasko tamamen aracınızı tam hasara uğraması ya da çalınması durumuna karşı güvence altına alır.
Ferdi kaza sigortası nedir?
Ferdi kaza sigortası kişilerin başlarına gelebilecek ani ve harici olaylar nedeniyle meydana gelebilecek bedensel zararları teminat altına alır. Oluşan kaza sonucu ölüm, sürekli sakatlık, tedavi masrafları ve gündelik tazminatları ile tek bir poliçeyle temin edilebilmektedir.
Kasko sigortası ne kadar süre geçerlidir?
Poliçe yapıldıktan ve ilk ödeme alındıktan sonra kasko sigortası aktifleşir. Kasko sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Bu süre dolduktan sonra isteniyorsa belli ücret ödendikten sonra yenilenebilir. İster aynı firmaya ister farklı bir firmaya ile kasko sigortanızı yenilemek için poliçe kestirebilirsiniz.
Sigortalı öldüğünde kasko poliçesinin durumu ne olur?
Kasko sigortası sigortalının vefat etmesi durumunda tüm hak ve borçlarıyla yasal mirasçılarını devrolur. Kişinin satın aldığı ve faydalanmaya devam edilen hizmetleri olarak bakılmalıdır. Sigorta şirketine durumu bildirdikten sonra sekiz iş günü içinde poliçe iptal etme hakkına sahiptirler.
Kasko değer listesi nedir?
Kasko değer listesi; Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği yani TSRSB tarafından oluşturulan ve aydan aya güncellenen, araçların marka, model, yaş ve kullanım şekline göre düzenlenen listedir. Kasko değer listesinden yaşı 15’den büyük araç bulunmamaktadır. Kasko primi hesaplanırken sigorta şirketleri bu listeden faydalanmaktadırlar.
Kasko primi nasıl hesaplanır?
Kasko primi sigorta yapılacak aracın kasko değeri, sigortalanacak tüzel kişi ya da bireyin geçmiş hasar bilgileri, Kasko poliçesini eklenecek olan teminatlar baz alınarak hesaplanır. Örnek verecek olursak, yetkili servis ya da özel servis tercihi, orijinal yedek parça veya muadil parça tercihi gibi teminatlar prim tutarını değiştirir.
Kasko hasar talebi nasıl yapılır? Aracımda hasar olduğunda ne yapmalıyım?
- Öncelikle hasarınızı belgeleyin bunu bir kaza tespit tutanağı ile yapabilirsiniz.
- Çekici veya ikame araç talebiniz için sigorta şirketinizi arayın.
- Aracınızı sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servis noktasına götürün.
- Gerekli evrakları servisinize veya sigorta şirketinizin müdürlüğüne teslim edin.
- Açılan hasar dosyanızı mutlaka takip edin.
Hasar talebi için gerekli evraklar;
- Kaza tespit tutanağı,
- Zabıt var ise alkol raporu,
- Zabıt yok ise karşı tarafın kusurunu kabul ettiğine dair beyan,
- Ruhsat fotokopisi,
- Ehliyet fotokopisi,
- Aracın hasar fotoğrafları,
- Olay yeri kaza fotoğrafları.
Mini onarım nedir? Mini onarım hizmeti nasıl alınır?
Araçların kasko sigortalarında belirlenmiş olan limitler dahilinde aracın kasko poliçesi hasarsızlık indirim oranını bozmadan yapılan tüm düzeltmelere mini onarım denir. Mini onarım aracın kaporta, boya, iç döşeme, plastik tampon, ön cam gibi hasarlı parçaları üzerinde belirli ölçü ve sınırlar dahilinde sigortalının ücret ödemediği ve poliçenin hasarsızlık indirimine etkilemedi özel bir hizmet paketidir.
- Mini onarım;
- Leke çıkarma,
- Ön cam tamiri,
- İç döşeme tamiri,
- Plastik tampon ve parça tamiri,
- Boya tamiri, mini yama,
- Boya hasarlı kaporta göçük düzeltme,
- Boyasız kaporta göçük düzeltme
gibi hizmetleri kapsamaktadır.
Mini onarım hizmetinin, hasarsızlık indirimini bozmama, sigorta kapsamına giren hasarlar için ücret ödememe, araç orjinalliğini bozmadan hasarı giderecek ölçüde onarım yapılma gibi avantajları vardır.
Boyasız göçük onarımı nedir? Boyasız göçük onarımı hizmeti nasıl alınır?
Boyasız göçük onarımı; aracın orjinallik durumunu bozmadan boyanın zarar görmediği park hasarları, dolu hasarları gibi darbeler sonucu aracın kaportasında meydana gelen hasarların özel aletler ile onarılması durumudur.
Boyasız göçük onarma işleminde doğru servise gidebilmek adına, sigorta danışmanınızdan yardım almanız faydanıza olacaktır.
Boyasız göçük düzeltme işleminin faydaları nelerdir?
- Boyasız göçük onarımı öncelikli olarak aracın orjinalliğini bozmaz.
- Kullanılan özel ekipmanlar ile aracınız hasar almadan ilk haline dönecektir.
- Aracınız ikinci el araç satışında değer kaybına uğramaz.
- Aracınızda oluşacak yüksek maliyetleri önüne geçer.
Yetkili servis ve özel servis nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?
Özel servis oto ustaları tarafından işletilen müesseselerdir. Sanayideki tamirhaneler bunlara örnektir. Yetkili servislerce otomotiv üreticileri tarafından lisanslı bir şekilde işletilen servislerdir. Sıfır araç satan bayilerin sattıklarım arkadaşlara sundukları hizmetleri yetkili servise örnek gösterebiliriz.
Aralarındaki farkları inceleyecek olursak;
- Yetkili servis daima orjinal yedek parça kullanır ve fiyatları daha pahalıdır. Özel servis ise hem orijinal hem de yan sanayi yedek parça kullanabilir fiyatları da ya aynıdır ya da daha uyguna gelmektedir.
- Yetkili servislerde size sorulmadan yersiz bir şekilde parça değişimleri yaşanmaz değiştirilen her parça faturaya yansıdığı için kesindir.
- Yetkili servisler nadir olaylar dışında tamire çok sıcak bakmazlar ve direk parçanın değişmesinden yanadırlar.
Hasarlı aracımı benim adıma başkası servise bırakabilir mi?
Hasar yapmış olan aracı, araç sahibi yokken vekaleten farklı bir kişi servise bırakabilir. Güvenlik açısından aracın ruhsatının yanı sıra araç sahibinin ve bırakan kişinin kimlik yüzlerinin teslimat sırasında bulunması faydalı olacaktır.
Hasar sonrası tazminat nasıl hesaplanır? Tazminat nasıl ödenir? Aracın çalınması durumunda tazminat ödeme süresi ne kadardır?
Öncelikle kaza sonrası küçük veya büyük bir hasar meydana geldiğinde 5 iş günü içinde sigorta şirketine mutlaka bildirilmesi zorunludur. Eğer bu bildirim gerçekleşmez ise sigorta şirketi tazminat talebini reddedebilir.
Kaza durumunu kaza tespit tutanağı ile bildirmenin yanı sıra, kazaya karışan sürücülerin poliçe örnekleri, alkol raporları, ifade tutanağı, görgü tespit tutanağı, sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi, biz de detaylı fotoğrafları iletmesi de gerekmektedir. Tüm bu belgeler iletildiği takdirde sigorta şirketleri 3 iş günü içerisinde sigortalıya dönüş sağlayacaktır.
Aracın kasko bedelinin hesaplanması, kazalı aracın hasar ve pert durumlarında önemlidir. Hasar gören araç için sigorta şirketi tarafından yapılacak olan ödeme önceki dönemlerde poliçeye göre gerçekleşirdi. Eski düzene göre, ödenecek tutar o gün aracın değeri ne olursa olsun, poliçede yazan tutar ödenirdi. Fakat bu durum ekonomik olarak iniş çıkış dönemlerinde araç sahibini zor durumda bırakırdı. Değişmiş olan kasko yasası ile bu durum ortadan kalkmış oldu ve sigorta şirketi ile sigortalı arasında anlaşmazlıklar son buldu. Yeni düzen ile birlikte aracın sigortalandığı tarihteki fiyatı değil, güncel piyasa fiyatı baz alınmaya başlandı. Kasko sigortası kapsamında sigorta şirketi aracın kazaya uğradığı andan itibaren aracın rayiç bedeli kadarlık kısmını güvence altına alır. Bu noktada araçların rayiç bedelleri Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenir.
Kasko poliçesinde kazalarda oluşan hasarların onarılması için yetkili ya da özel servisten hizmet alınması gibi maddeler yer alır. Bu maddeler doğrultusunda sigortalı kişi kendi isteği doğrultusunda dilediği servisten hizmet alabilir.
Tüm bu süreç ve belgeler eksiksiz tamamlandığında sigorta eksperinin hasar tespit ve değerlendirme çalışması başlamaktadır. Sigorta eksperleri maddi kaybın miktarını ve kaza ile ilgili incelemesini tespit tutanağı ve raporlarla birlikte Tramer’e gönderir. En fazla 2 gün içerisinde Tramer’den gelen karar neticesinde işlemlere başlanır. Tüm bunlar dahilinde, kazanın yaşandığı tarihi takip eden 45 gün içerisinde ödeme gerçekleşir.
Bunlara ek olarak; araç çalınması yaşanması durumunda da, sigorta eksperleri tarafından tüm belgeler ve tespitler belirlenir; akabinde hasar durumunda olduğu gibi 45 gün içerisinde ödeme gerçekleşir.
Kasko nasıl bozulur? Kasko teminatı dışında kalan haller nelerdir?
- Savaş, nükleer tehlikeler ve devlet tarafından alınan önlemler neticesinde meydana gelen zararlar.
- Askeri hareketlenme nedeniyle ortaya çıkan hasarlar.
- Devlet tarafından zorunlu yaptırımlar.
- Ehliyetsiz bir şekilde araç kullanmak.
- Keyif verici bir maddenin etkisindeyken ortaya çıkan kazalar.
- Araç sahibi ya da araç sahibinin bilgisi dahilinde kişilerin bilinçli bir şekilde araca zarar vermesi.
- Zorunlu olan bakım işlerinin zamanında yapılmaması.
- Yağsızlık, susuzluk, bozukluk, donma, eskime, çürüme, paslanma veya bakımsızlıktan dolayı ortaya gelen zararlar.
- Araçla kapasitesinden daha fazla yolcu veya yük taşınması sonucu meydana gelen hasarlar.
Alkollü kazada hasarı kasko karşılar mı?
Kasko sigortası kesinlikle alkollü kazalarda direkt olarak sigortalının teminat dışı bırakılmasını sağlar. Bu sebeple alkollü iken kaza yaptığınız takdirde kasko sigortanız kapsam dışı kalacaktır.
Sigortalı öldüğünde kasko poliçesinin durumu ne olur?
Sigortalı kişi vefat ettiği takdirde yasal varisleri tarafından 15 gün içerisinde sigorta şirketine iptali için bildirilmesi gerekmektedir. Sigortanın yükümlülüklerinden biri olan bu bildirimin gerçekleşmemesi söz konusu olduğunda kasko sigortası poliçede yazılı olan tarihe kadar geçerliliğini korumaktadır. Kasko sigortasının iptal edilmemesi durumunda sözleşme geçerliliğini korur ve devam eder. Bu sürede tüm haklar ve varsa borçlar mirasçıya devrolur. İptal edilen sigortanın gün hesabı yapılarak kullanılmayan günlerin ödemesi mirasçıya yapılır.
Araç tipi kasko sigortasını etkiler mi?
Araçların kullanım amaçları kasko fiyatına etki etmektedir. Ticari, tarım ya da resmi olmak üzere araçlarda kasko sigortalarında farklılıklar vardır. Ayrıca bireysel ruhsat ve ticari ruhsat arasında kasko bedelleri bakımından farklılıklar olabilmektedir.
Sigorta eksperi kimdir?
Sigorta eksperi gerçekleşmiş kaza sonucu ortaya çıkan kayıp ya da hasarların miktarlarını nedenlerini ve niteliklerini belirleyen ön ekspertiz ve hasar gözetimi gibi işleri meslek olarak yapan tarafsız ve bağımsız kişidir.
Otomerkezi.net’in anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden uygun fiyat garantisiyle kasko ve sigortadan faydalanmak için Enkar Sigorta Sayfamızı takip etmeniz yeterli olacaktır. Keyifli sürüşler dileriz!